Oled Vs. Qled Televisies

In dit artikel zullen we OLED- en QLED-televisies vergelijken en de belangrijkste verschillen tussen deze twee technologieën bespreken. We zullen ons concentreren op de volgende aspecten: zwartwaarde en contrast, kleurvolume en helderheid, kijkhoek en reflectie en inbranden. Op basis hiervan zullen we onze conclusies trekken en aanbevelingen doen op basis van deze vergelijking.

Exclusieve Select-Deals

Zwartwaarde en contrast

OLED-tv’s hebben de beste zwartwaarde en contrastverhouding op de markt. Dit komt omdat elke pixel individueel kan worden in- en uitgeschakeld, wat betekent dat het scherm echt zwart kan weergeven zonder dat er enige vorm van achtergrondverlichting nodig is. Dit creëert een enorm verschil tussen lichte en donkere beelden en zorgt voor een indrukwekkend contrast. Aan de andere kant hebben QLED-televisies een achtergrondverlichting nodig en gebruiken ze kwantumpunten om kleuren te creëren. Hierdoor zijn de zwartwaarde en het contrast niet zo goed als die van OLED-tv’s.

Kleurvolume en helderheid

QLED-televisies hebben de neiging om helderder te zijn dan OLED-tv’s, vooral in HDR-weergave. Dit komt omdat QLED-tv’s een achtergrondverlichting gebruiken en deze helderder kunnen maken dan de emissieve pixels van OLED-tv’s. Bovendien bieden QLED-tv’s over het algemeen een breder kleurbereik dan OLED-tv’s. Dit betekent dat ze een groter aantal kleuren kunnen weergeven en dus een hoger kleurvolume hebben.

Kijkhoek en reflectie

OLED-tv’s bieden een uitstekende kijkhoek. Dit komt omdat elke pixel individueel kan worden in- en uitgeschakeld, wat betekent dat er geen backlight nodig is om de helderheid van het beeld te garanderen. Aan de andere kant hebben QLED-televisies een achtergrondverlichting nodig, waardoor de kijkhoek beperkt kan zijn en de kleuren kunnen veranderen als je niet recht voor de tv zit. Ook zijn QLED-tv’s gevoeliger voor reflecties dan OLED-tv’s.

Inbranden

Een probleem dat sommige mensen associëren met OLED-televisies is inbranden, wat kan optreden als dezelfde statische beelden voor een lange tijd worden weergegeven. Dit kan leiden tot permanente schade aan de tv, zoals zichtbare contouren van de afbeeldingen op het scherm. Hoewel OLED-televisies minder gevoelig zijn voor inbranden dan in het verleden, is het nog steeds mogelijk als de tv op de verkeerde manier wordt gebruikt. QLED-tv’s zijn minder vatbaar voor inbranden, omdat ze geen emissieve pixels hebben en werken met achtergrondverlichting.

Conclusie

Over het algemeen bieden OLED-televisies de beste zwartwaarde en contrastverhouding, terwijl QLED-televisies betere helderheid en kleurvolume bieden.

Alle tv onweerstaanbiedingen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *